5.00

Ο Θρύλος του Αγίου Πότη

Joseph Roth Die Legende Vom Heiligen Trinker Μετάφραση Μαρία Αγγελίδου, Άγρα Ιούλιος 2006 2.000 αριθμ. αντίτυπα σελ.86 (20*11), Επιμέλεια Σταύρος Πετσόπουλος,  Ξυλογραφίες Frans Masereel,  Άριστη Κατάσταση

Συνοδεύεται κι από ένα φυλλάδιο με το αυτοβιογραφικό κείμενο “Στον εκδότη Γκούσταβ Κίπενχώυερ για τα γενέθλια των πενήντα του χρόνων”.

Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΜΟΥ”. Έτσι ονόμαζε ο Γιόζεφ Ροτ αυτό το τελευταίο του αφήγημα, που προφητεύει ποιητικά, μέσω της θαυμαστής ιστορίας του Παρισινού κλοσάρ, τον ίδιο του το θάνατο, με συγκλονιστική συνέπεια, εύθυμη άνεση και απαράμιλλη στυλιστική δεξιοτεχνία.
Ο Θρύλος του αγίου πότη δημοσιεύτηκε το 1939, τη χρονιά που πέθανε ο συγγραφέας. Σαν τον Αντρέας, τον ήρωα της ιστορίας, ο Ροτ πέθανε από τη μεγάλη κατανάλωση του αλκοόλ στο Παρίσι, αλλά το παρόν αφήγημα δεν αποτελεί αυτοβιογραφική αφήγηση. Είναι ένα κοσμικό θαυμαστό παραμύθι, στο οποίο ο πλάνητας Αντρέας, αφού έχει ζήσει κάτω από τις γέφυρες, γίνεται αποδέκτης μιας σειράς τυχερών γεγονότων που τον οδηγούν ξαφνικά σ’ ένα διαφορετικό επίπεδο ύπαρξης. Η νουβέλα είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένη, αυστηρή, ανατρεπτική και παιγνιώδης ταυτόχρονα, παρ’ όλο το μελαγχολικό θέμα της.
Ο συγγραφέας και πότης Γιόζεφ Ροτ, επειδή το φάσμα του επερχόμενου πολέμου τού στερούσε κάθε διάθεση να ζήσει και να επιζήσει, κατάφερε μ’ αυτό το έργο του να υψώσει εν ζωή ακόμα ένα έξοχο μνημείο αυτοειρωνείας. επιείκειας και καρτερίας.
Η έκδοση έχει εμπλουτιστεί με ξυλογραφίες του Frans Masereel κι ένα επίμετρο του Άγγλου μεταφραστή Michael Hoffman.

 

detail product

    No detail information

about the author