Βιβλία λογοτεχνίας
Αθήνα Πόλις 2003 σελ. 330 17*24 Εξαιρετική κατάσταση εξαντλημένο από τον εκδ. οίκο
ISBN 960-435-019-6
Καλοκαίρι του 1940, κάπου στην Αρκαδία… Ένα ολόκληρο χωριό, το Θερμό, ξεσηκώνεται και λιντσάρει τον προστάτη “άγιό” του -τον φημισμένο ασκητή Ιωάννη τον Ορφανό, ξακουστό σε ολόκληρη τη χώρα για τη θαυματουργή του δράση.
Μέσα σε μια νύχτα, καθώς ψυχορραγεί, ο Ορφανός προλαβαίνει να εξομολογηθεί σ’ ένα δεκαοχτάχρονο αγόρι, τον μοναδικό “ουδέτερο” κάτοικο του Θερμού -τον άνθρωπο που την επομένη, σύσσωμο το χωριό, θα κατηγορήσει για το φόνο του “αγίου”.
Εξήντα τόσα χρόνια αργότερα, κι ενώ οι εκκλησιαστικές αρχές συλλέγουν στοιχεία προκειμένου να προχωρήσουν στην αγιοποίηση του Ορφανού, ο “φονιάς” αποφασίζει να σπάσει τη σιωπή του.
Εκδόσεις Ίκαρος 1980 (α έκδοση) Με αφιέρωση της συγγραφέως ΑΡΙΣΤΗ κατάσταση σελ. 200 Εξώφυλλο Μάκης Πανώριος
Συγγραφέας: Ρένος Αποστολίδης | Εκδόσεις: Κουλτούρα | Ημ.Έκδοσης:1963 | Σελίδες: 150 (15*22)| Μαλακό Εξώφυλλο
Συγγραφέας: Ηλίας Βενέζης | Εκδόσεις: Το Βήμα Βιβλιοθήκη (Αναπαραγωγή από Εκδόσεις της Εστίας) | Ημ. Έκδοσης: 2011 (2010) | Σελίδες: 330| Διαστάσεις: 12×18 |Εξώφυλλο: Σκληρό
Η “Γαλήνη”είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα του Ηλία Βενέζη, στο οποίο αποτυπώνεται ο πόνος του ξεριζωμού των προσφύγων του 1922 από την περιοχή της Μικράς Ασίας. Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Μυθιστόρημα συγκροτημένο, ψυχικό και ποιητικό με άπειρα δραματικά και ηθογραφικά στοιχεία, με ανθρώπινες ανυψώσεις και καταπτώσεις, η βίβλος του πόνου και του αγώνα να ενωθεί η ανθρώπινη σάρκα, ο ανθρώπινος νους, το ανθρώπινο ναυάγιο με το ξέρο ή το υγρό χώμα και να βλαστήσει η ελπίδα.
Συγγραφέας: Τάκης Παπατσώνης Κριτική Παρουσίαση: Γιάννα Νταουντάκη Εκδόσεις: Κουλτούρα Ημ.Έκδοσης: 1979 Σελίδες: 80 (17*24) Μαλακό Εξώφυλλο
Η πρώτη έκδοση της <<Μπουμπουλίνας>> του Κωστή Μπαστιά (Αετός Α.Ε. Αθήνα 44), σε πάρα πολύ κατάσταση και σκληρή ιδιωτική βιβλιοδεσία λευκού χρώματος. Η φωτογραφία είναι από το εσώφυλλο.
Σελ.250 Μικρό σχήμα
Πρόκειται για βιβλίο μυθιστορίας.
Συγγραφέας: Βάλτερ Κραντς (Walter Kranz) Εκδόσεις: Χιωτέλλη Ημ.Έκδοσης: (1953) 2007 Σελίδες: 414 (256 κ 158) (14*21) Μαλακό Εξώφυλλο
Κωδ. Εύδοξος: 4196 5190
ΤΟΜΟΣ Α’
Εισαγωγή
Ι. Η αρχαϊκή εποχή
Α. Ομηρικά χρόνια Β. Προχωρημένη αρχαϊκή εποχή||Ποίηση\Φιλοσοφία\Ιστορία
ΙΙ. Η κλασική εποχή
Τραγωδία\Κωμωδία\Ιστοριογραφία\Ρητορεία\Φιλοσοφία και φυσιογνωσία
ΤΟΜΟΣ Β’
III. Η μετακλασική εποχή
Α. Ελληνιστικά χρόνια
Δραματική ποίηση\Ύμνος, ελεγεία, επίγραμμα\Έπος\Ιστοριογραφία\Φιλοσοφία\Ειδικές επιστήμες
Β. Μεταχριστιανική εποχή
Ιστοριογραφία, γεωγραφία, φυσιογνωσία\Ρητορική και σοφιστική\Μυθιστόρημα, συλλογές μύθων και άλλων ειδών\Φιλοσοφία\Έμμετρος λόγος
Παράρτημα: Λίγα για τον τρόπο που παραδόθηκε η ελληνική λογοτεχνία\Χρονολογικός πίνακας| Ευρετήριο
Ένας που έχει την τύχη, όταν είναι άνοιξη στη Γερμανία, να περάσει τις Άλπεις τραβώντας κατά το Νοτιά, κι έπειτα να συνεχίσει το ταξίδι του με πλοίο προς τα νότια και τ’ ανατολικά, αυτός, όταν περάσει τον ισθμό της Κορίνθου, έχει την εντύπωση πως μπήκε σε καινούριο κόσμο: το πλοίο μου το αγκαλιάζει ένα φως που έτσι αγνό δεν είδε ποτέ του· όλες οι γραμμές των βουνών, των νησιών, που, όπως αρμενίζει, ξεπροβάλλουν και χάνονται, προχωρούν και αποτραβιούνται μπροστά στα μάτια του, έχουν μια κρυστάλλινη καθαρότητα· ο ουρανός και ο καθρέφτης του, το νερό, είναι γαλανά όπως είναι οι μενεξέδες και τα ζαφείρια· θερμή πνοή του αέρα γεμίζει την καρδιά με αινιγματική αναγάλλια και στη μνήμη έρχονται στίχοι του Ευριπίδη για την πατρίδα του: «ανάμεσ’ από λαμπρότατον αιθέρα πάντα πηγαίνουν απαλά». Οι ακρογιαλιές της Σαλαμίνας ξεπροβάλλουν από τη θάλασσα, σε νερά ιερά γίνεται το ταξίδι· πέρα κει λαμποκοπούν οι μαρμάρινοι ναοί της Ακρόπολης. Και όταν της ημέρας η λαμπρότητα τελειώνει μέσα σ’ ένα σύντομο μενεξεδένιο δειλινό, έρχεται «αμβρόσια νύχτα»: στο βαθυγάλαζο βελούδο του ουρανού σα να κρέμονται από πάνω μας σφαίρες από χρυσάφι -τόσο διάφανος είναι ο ουρανός- και το ασημένιο άρμα της Σελήνης αχτινοβολεί όπως δεν κάνει ποτέ στα μέρη του Βοριά.
Το φως, έτσι το αισθάνθηκαν πολλοί Γερμανοί που ταξίδεψαν στην Ελλάδα, είναι η δυνατότερη εντύπωση σ’ αυτό τον τόπο. Η Ελλάδα είναι η χώρα της μορφής. Και τα βουνά που τη διασχίζουν προς όλες τις πλευρές, που κυριολεκτικά τη σκεπάζουν, ανεβαίνοντας συχνά σε μεγάλα, σε Άλπεια ύψη, μόνο που ο ήλιος δεν ανέχεται στις κορυφές τους το χιόνι τόσο πολύν καιρό, δείχνουν σήμερα τις μορφές αυτές ακόμα πιο κοφτερές και πιο σκληρές απ’ ό,τι ήταν στην αρχαιότητα· γιατί τώρα πολύ λείπει το δάσος, καταστρεμμένο από την αδιαφορία και την παραμέληση πολλών αιώνων. Μόνο σε λίγες περιοχές, όπως π.χ. στην ορεινή Λοκρίδα και στη Θεσσαλία, παίρνουμε ακόμα μια ιδέα για το αρχαίο δάσος, όπως το ξέρει η ομηρική ποίηση. […]
Αλλά μια ιστορία της λογοτεχνίας είναι υποχρεωμένη να σωπαίνει για τους καιρούς εκείνους, γιατί κι οι ίδιοι οι φορείς αυτού του πολιτισμού είναι σιωπηλοί. Κανενός είδους γραπτά τους μνημεία δεν μπορούμε ν’ αποδείξουμε με βεβαιότητα: τις πιο παλιές ελληνικές λέξεις μας τις δείχνει ένα γεωμετρικά ιστορισμένο αγγείο από τα πρώτα πενήντα χρόνια του 8ου αιώνα! Αλλιώς είναι τα πράγματα στην Κρήτη, το σπουδαίο αυτό βασίλειο της τρίτης και της δεύτερης χιλιετηρίδας, όπου μας πηγαίνει σήμερα το πλοίο από την Αθήνα, όπως πήγε κάποτε το βασιλόπουλο το Θησέα. Εδώ βλέπεις τα παλάτια, τα εντελώς διαφορετικά από τις μυκηναϊκής εποχής ακροπόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, παλάτια που διαπλατώνονται πέρα κατά τη θάλασσα, με αναρίθμητες αίθουσες, με δώματα και σκάλες, βρίσκεις όμως και στο Μουσείο του Ηρακλείου, ανάμεσα στα καλλιτεχνικά τεκμήρια ενός πάρα πολύ εξελιγμένου, όχι σπάνια μάλιστα και εκλεπτυσμένου πολιτισμού, και άφθονους πίνακες με ψηφία παλαιοκρητικής γραφής. Η γλώσσα τους όμως είναι ακόμα βουβή, πραγματική ερμηνεία δεν κατορθώθηκε ακόμα ως σήμερα. Τι θα έχουν να μας πουν για την ιστορία εκείνων των χιλιετηρίδων, για τη φυλετική υπόσταση του λαού αυτού και τις σχέσεις του με τους γύρω λαούς, όταν η επιστήμη ζωντανέψει τη φωνή τους!
Και όμως τις εποχές για τις οποίες μιλούμε εδώ τις ξέρουμε και από τη λογοτεχνία: κάτι μένει απ’ αυτές μέσα στον καθρέφτη του έπους. Πολύ πιο πιστά και πιο πλούσια από όπως εικονίζουν τους παλιούς γερμανικούς καιρούς τα τραγούδια της Έδας και το μεσαιωνικό γερμανικό έπος μιλεί για την ελληνική προϊστορία ο Όμηρος. (Από την εισαγωγή της έκδοσης)
Συγγραφέας: Τάκης Θεοδωρόπουλος | Εκδόσεις: Ωκεανίδα | Ημ. Έκδοσης: 2006 | Σελίδες: 180 | Διαστάσεις: 20,7*14,4
εκδόσεις 70. πλανήτης Αθήνα 1972 σελ.94 μαλακό εξώφυλλο 14*21 Πολύ καλή κατάσταση εξώφυλλο νέστορα μανέτα
Και άλλα 6 διηγήματα
Συγγραφέας: Νίκος Ζακόπουλος) | Εκδόσεις: Δωδώνη (Κουλτούρα) | Ημ.Έκδοσης: 1992 | Σελίδες: 148 (14*21) Μαλακό Εξώφυλλο
Β έκδοση 2008 Εκδόσεις Καστανιώτη, σελ. 300 (14*21) Μαλακό Εξώφυλλο , Εξαντλημένο, Πάρα πολύ καλή κατάσταση, Η τιμή λιανικής του βιβλίου ήτανε 15.90
Έπειτα από τριάντα περίπου χρόνια, ο Νίκος μπορούσε πια να το ομολογήσει: Η ζωή του ήταν λειψή. Άδεια από συγκινήσεις, στερημένη από έρωτα και βαθιά ερημική σαν την πλατεία της κοιμωμένης πόλης το πρωί, εκεί όπου περνούσε τις μέρες και τις νύχτες του, πίσω από τον πάγκο του «Ηλιοτρόπιου». Δε γνώριζε αν χρειαζόταν μιαν αφορμή, μια πρόφαση ή μιαν αιτία για να αλλάξει κάτι. Άλλωστε, υπήρχαν και άλλα πράγματα που αγνοούσε: όπως το επικείμενο τέλος του. Πώς θα το εμπόδιζε; Διαστρεβλώνοντας ίσως τη μοίρα του; Αποτρέποντας τη γέννησή του; Ή αναζητώντας την εκδίκηση στο παρελθόν; Ένα ταξίδι στο χρόνο έμοιαζε αναπόφευκτο για κάποιον σαν αυτόν, που επιθυμούσε να ξεκαθαρίσει μια για πάντα τους λογαριασμούς του με την ανθρώπινη φύση. Για έναν μοναχικό αντιήρωα, που καταλάβαινε, έστω και αργά, ότι η Ιστορία διαβάζεται συχνά και ως Ιστορία της απροσεξίας.
Συγγραφέας: Βασίλης Βασιλικός | Εκδόσεις: Χιωτέλλη | Ημερομηνία Έκδοσης: 1977 | Σελίδες: 184 (13*18) Μαλακό Εξώφυλλο
Διηγήματα του Β. Βασιλικού με έντονο λαογραφικό χαρακτήρα, ντοκουμέντα μιας εποχής που χάθηκε.
Για περισσότερο από 40 χρόνια στην αναζήτηση του καλού βιβλίου © 2016-2022 Βιβλιογνωσία