Παλαιοβιβλιοπωλείο - Εκδόσεις
  • Προβολή

Βλέπετε 1–18 από 72 αποτελέσματα

  • EΣΣΔ : Προσδοκίες και Πραγματικότητα 15.90

    Συγγραφέας: Νίκος Κοκοβλής, Αργυρώ Κοκοβλή  | Εκδόσεις: Μνήμες (Κουλτούρα) | Ημ.Έκδοσης: 1986 | Σελίδες: 64 (14*21)  Μαλακό Εξώφυλλο

    Ο Νίκος και η Αργυρώ Κοκοβλή(ψευδώνυμο Μαραρίτη είναι από τους αντάρτες που έζησαν στην Κρήτη και παρέμειναν παράνομοι, μετά τον εμφύλιο, 14 ακόμη χρόνια. Μαζί με τους τέσσερις συντρόφους τους Γιάννη Λιονάκη, Σταμάτη Μαριόλη, Κώστα Λιονάκη και Παγώνα Κοκοβλή-Λιονάκη, επιχειρούν το 1962 μια δύσκολη αποστολή. Φεύγουν κρυφά με προορισμό τις σοσιαλιστικές χώρες, ύστερα από εντολή της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ. Είναι όλοι τους και οι έξι όχι μόνο παράνομοι μα και επικυρυγμένοι.

    Σ ‘αυτό το βιβλίο τους παρουσιάζουν με μεγάλη παραστατικότητα το πραγματικά περιπετειώδες ταξίδι ους σε ξένους τόπους, τον τρόπο λειτουργίας των οργανώσεων του ΚΚΕ στο εξωτερικό, τη ζωή των πολιτικών προσφύγων και τους διωγμούς των αντιφρονούντων. Προβάλλουν γεγονότα από τη ζωή στη Σοβιετική Ενωσςη όπου έζησαν 14 ολόκληρα χρόνια.  Αφηγούνται με ειλικρίνεια τί περίμεναν να δουν σε αυτή τη χώρα και τί τελικά είδαν. Μιλάνε τη γλώσσα της αλήθειας χωρίς φόβο και χωρίς πάθος.

    • H Εγγονή του Κάιζερ 15.00

       

      Συγγραφέας: Σοφία Μαλτέζου Εκδόσεις: Ερμείας (Κουλτούρα) Ημ.Έκδοσης:1978 Σελίδες: 356 (14*21) Μαλακό Εξώφυλλο

      Τμήμα Προλόγου:Η ιστορική κατάταξη των γεγονότων σε συγκριτικά πλαίσια που η Σοφία Μαλτέζου-Ταλαγάνη, επιχειρεί τόσο με της δεύτερη μελέτη της «Η Εγγονή του Κάϊζερ» όσο και με την πρώτη – «Ποιος Πιστεύει τον Αντρέα» – αποτελεί στην πραγματικότητα το θεμελιακό σκαλοπάτι όπου η συγγραφέας κοντοστέκεται και περιμένει τον αναγνώστη. Βαθύτερη επιθυμία της είναι ν’ ανέβουν μαζί την υπόλοιπη σκάλα κουβεντιάζοντας. Το θέμα π.χ. που προτείνει αυτή τη φορά για συζήτηση στη διαδρομή είναι η Φρειδερίκη. Δε χωράει αμφιβολία πώς η κυρία αυτή αποτέλεσε την προσωποποίηση της κακοδαιμονίας του τόπου για πολλά χρόνια και σήμερα ακόμα παραμένει ένας από τους εφιάλτες του Έθνους. Σωστά. Αλλά καθώς θ’ ανεβαίνουμε τη σκάλα με τον αναγνώστη προς την τελική κρίση θα θυμηθούμε ότι η τ. βασίλισσα δεν ήταν παρά είκοσι χρονών όταν ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στην Ελλάδα. Αν λοιπόν η πολιτική, η στρατιωτική και η πνευματική ηγεσία της χώρας της είχαν βάλει ευθύς εξ αρχής τα δυό πόδια σ’ ένα συνταγματικό παπούτσι, το πιο πιθανό θα ήταν να είχε διοχετεύσει στην πυρηνική φυσική και την ινδική φιλοσοφία τις ζωηρές ανησυχίες της αντί να εξελιχθεί σε μάστιγα της εθνικής μας ζωής. Σύμφωνοι ως εδώ; Ελπίζουμε, ναι. Δε μπορούμε λοιπόν να κατηγορούμε μόνο τη Φρειδερίκη για όσες συμφορές σώρευσε στον τόπο η βασιλεία της. Άλλοι της έβαζαν το σφυρί στο χέρι να τα κάνει γυαλιά-καρφιά κι άλλοι κάλυπταν επιδέξια τις ζημιές της. (. . . )

       

      • Mαζί με τον Πρόεδρο Μάο 10.00

        Συγγραφέας: Τσεν Τσανγκ-Φενγκ  Εκδόσεις: (Κουλτούρα) Ημ.Έκδοσης: 1975 Σελίδες: 126 (14*21) Μαλακό Εξώφυλλο 

         

        • ‎POUTIERs Jean-Christian‎ ‎”Rhodes et ses Chevaliers (1306-1523) Approche Historique et Archéologique 25.00

          Jean- Cristian Poutiers, Liban, Imprimerie Catholique Sal Araya, 1989. 22 x 20, 330 pp., nombreux dessins et cartes, reliure d’édition carton imprimé

          Συγγραφέας Jean- Cristian Poutiers Τίτλος: Η Ρόδος και οι Ιππότες της  Σελίδες:330 Σκληρό Εξώφυλλο  Εικονογραφημένο

          Ιστορική-Αρχαιολογική Μελέτη

          • Αι Ιόνιοι Νήσοι Κατά τους Ναπολεόντιους Χρόνους Επτανήσιοι Πειραταί και Καταδρομείς 15.00

            Συγγραφέας: Savant Jean Μετάφραση: Διονύσιος Ζέρμπας Ανατύπωσις εκ της Ναυτικής Επιθεωρήσεως Ημ.Έκδοσης :1940 Σελ. 24 (14*21) Μαλακό Εξώφυλλο

            • Ανάλεκτα Βυζαντινο-Ρούσικα Αnalekta Byzantinorussica 21.00

              Συγγραφέας: W. Regel | Εκδόσεις: Κουλτούρα | Ημ.Έκδοσης: 1891 (1989) Σελίδες: 280 (17*24) Μαλακό Εξώφυλλο

              Λόγοι και προσφωνήματα σπουδαίων λογίων της εποχής των Κομνηνών και των Αγγέλων, όπως των Μιχαήλ Θεσσαλονίκης, Νικηφόρου Βασιλάκη, Γρηγορίου Αντιόχου, Ευσταθίου Θεσσαλονίκης, Γεωργίου Τορνίκη, Σεργίου Κολλυβά, Ιωάννη Καματηρού (του μετέπειτα Πατριάρχη Ιωάννη Ι: 1198-1206), Μάγιστρου Σκιζηνού κ.α. Περιλαμβάνονται οι εξής πηγές: Βίοι Θεοφίλου και Θεοδώρας, Αφήγηση για τον εκχριστιανισμό των Ρως, Πράξεις Εκλογής Ρώσων Επισκόπων την εποχή του Μητροπολίτη Κιέβου Θεογνώστου 14ου αι., απόσπασμα επιστολής μαμελούκου Σουλτάνου της Αιγύπτου, Αν-Νασίρ στον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Γ’ Παλαιολόγο κ.α Petropoli 1891 Σελ. 154+155+4 ένθετοι πίνακες

              • Ανάστασις της Ελλάδος 4.50

                Ήτοι Περιγραφή Της Επαναστάσεως Των Πολέμων Και Των Λοιπών, Από Αρχής ‘Εως το Σύνταγμα Και Έως την Φυγήν Του Όθωνος

                Συγγραφέας: Ανώνυμος | Επιμέλεια- Εισαγωγή: Λάμπρος Κωστακιώτης | Εκδόσεις: Κουλτούρα | Ημ. Έκδοσης: 1977 | Σελίδες: 40(17*24) Μαλακό Εξώφυλλο

                Εισαγωγικό σημείωμα: Το περίεργο αυτό φυλλάδιο, δίχως τόπο έκδοσης και όνομα συγγραφέα, τυπώθηκε στα 1870 πιθανώς σε τυπογραφείο της τουρκοκρατούμενης Κρήτης (λειτουργούσε τότε στην Κρήτη τυπογραφείο). Τη σπουδαιότητά του οφείλει περισσότερο στην ολότελα λαϊκή παρουσίαση της αρχής και εξέλιξης της ελληνικής επανάστασης του 1821, του ερχομού και της έξωσης του Όθωνα και τέλος την αρχή της κρητικής επανάστασης, που ο συγγραφέας υπόσχεται να παρουσιάσει στο μέλλον ολοκληρωμένη.

                Το κακοτυπωμένο και με πολλά λάθη κείμενο είναι αντιπροσωπευτικό της γραφτής λαϊκής αφήγησης κι έχει σαν στόχο την ενημέρωση των λαϊκών κυρίως στρωμάτων. Κοσμείται ακόμα και με ξυλογραφίες, απ όπου φαίνεται καθαρά η λαϊκή προέλευση του εντύπου. (Λάμπρος Κωστακιώτης).

                • Αντιλήψεις για το Έργο και τη Διδασκαλία της Φιλοσοφίας κατά την Περίοδο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού 10.00

                  Συγγραφέας: Mαρία Βενέτη Εκδόσεις: Ε.Κ.Π.Α. (Κουλτούρα) Ημ.Έκδοσης: 2002 Σελίδες: 118 (17*24) Μαλακό Εξώφυλλο

                  Στη μελέτη αυτή εξετάζεται το πώς διδασκόταν η φιλοσοφία στα σχολεία του υπόδουλου ελληνισμού.Η εργασία  χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο  και φιλοδοξεί να παρουσιάσει κυρίως το φιλοσοφικό υπόβαθρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή προτάσεων που αφορούσαν τη διδασκαλία της φιλοσοφίας κατά την εν λόγω περίοδο.

                  Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται η έννοια της φιλοσοφίας και η διδασκαλία της και στο δεύτερο παρουσιάζονται οι αντιλήψεις νεοελλήνων διαφωτιστών (Θ. Κορυδαλέας, Στ.Τζιγαράς, Β.Δαμοδός, Γ. Σουγδουρής, Δ.Καταρτζής κ.α) για τη φιλοσοφική μάθηση.

                   

                  • Αστυγραφία Θεσσαλονίκης 9.50

                    Ήτοι Τοπογραφική Περιγραφή της Θεσσαλονίκης

                    Συγγραφέας: Μιχαήλ Χατζη-ΙωάννουΕκδόσεις: Κουλτούρα Ημ. Έκδοσης: 1880 (ανατύπωση 1978) | Σελίδες: 114 (14*21) Μαλακό  Eξώφυλλο

                    Απόσπασμα προλόγου:

                    Είς την σύνταξιν του παρόντος εγχειριδίου εχρησίμευσε μοι πρώτιστα και ιδία η σοφή πραγματεία του Τάφελ η επιγραφομένη, Dissertatio geographica de Thessalonica eiusque agro 1839. Η πραγματεία αυτή τοσούτον σοφώς και επιμελώς εκτίθησι τα της Θεσσαλονίκης πράγματα, ώστε δεν θα έχει τις να προσθέσει πάρα πολλά, εάν εις το μέλλον πειραθή τοπογραφίαν τινά της Θεσσαλονίκης. Φως τι επί της τοπογραφίας της Θεσσαλονίκης, και ιδία επι της ιστορίας των τειχών, διαχέουσι και οι επιγραφαί ας εδημοσίευσεν ο κ. Duchesne, εν τω συγγράματι Une mission a mont Athos, το οποίον απαρτίζει τον πρώτον νόμον της Bibliotheque des ecoles Francaises d’ Athenes et de Rome 1876. Εν τούτω τω συγγράματι, ποιείται επίσης ο κ. Duchesne εκτενή περιγραφήν των τειχών, ην μετεφράσαμεν ολόκληρον, ως και διαφόρους γνώμας του συνταξειδιώτου αυτού κ.Bayet.

                    • Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη 8.00

                      Τοπογραφική Ανασύνθεση

                      Συγγραφέας: Διαμαντής Κουτούλας Εκδόσεις: Χιωτέλλη (Κουλτούρα) Ημ.Έκδοσης: 2000 Σελίδες:168 14*21 Μαλακό Εξώφυλλο

                      Εισαγωγικό σημείωμα: Η Βασιλεύουσα της -εκ των υστέρων- αποκληθείσης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας καθόρισε επί χιλιετία και πλέον τα πεπρωμένα του σημερινού Δυτικού Πολιτισμού. Ο Βυζαντινός Πολιτισμός με κύρια πηγή του την Κωνσταντινούπολη αποτέλεσε τη ρίζα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ο οποίος θα ήταν ΑΛΛΟΣ, αν ο Μέγας Κωνσταντίνος δεν είχε μεταφέρει στα 330 μ.Χ. την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Οικουμένης στο Βόσπορο. Η κίνηση αυτή του Μ. Κων/νου, ανεξάρτητα από τα όποια ελατήριά της, έδωσε μια νέα πνοή στον Ελληνισμό, χιλιετούς, συνεχούς διαρκείας. Με το να θέση την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο Κωνσταντίνος, ανάμεσα σε ελληνικούς πληθυσμούς και σε τέτοια γεωγραφική θέση που να την καθιστά απόρθητη, προκαθόρισε το Ελληνικό της μέλλον. Από τη άλλη μεριά, η υιοθέτηση του, ομιλούντος ελληνικά, Χριστιανισμού, εκ μέρους της Λατινόφωνης Κρατικής Εξουσίας προσδιόρισε μακροπρόθεσμα την ελληνοποίηση της Ανατολικορωμαϊκής κρατικής δομής. Έτσι τρεις αιώνες μετά τον Κωνσταντίνο και δύο αιώνες μετά την κατάλυση του Δυτικού Ρωμαϊκού Κράτους από τα Γερμανικά φύλα, στην Ελλάδα και τη Μικρά Ασία έκτος των ελληνικών και ελληνοφώνων πληθυσμών υπάρχει πια και ελληνόφωνη -χάρη στο Χριστιανισμό- κρατική εξουσία. Από τα χρόνια του Ηρακλείου και μετά, η Βυζαντινή Ιστορία είναι πια η ιστορία του Μεσαιωνικού Ελληνισμού.
                      Ωστόσο, ενώ η Βυζαντινή Ιστορία καθόριζε τα ευρωπαϊκά πεπρωμένα και το σημερινό Δυτικό Πολιτισμό, λίγο έχει εκτιμηθή αυτό από τους σημερινούς Ευρωπαίους και Αμερικανούς. Επηρεασμένοι ακόμα, οι Δυτικοί από την Αναγέννηση και το Διαφωτισμό, προσπαθούν να ανάγουν τις πολιτιστικές τους καταβολές απευθείας στην Αρχαία Ελλάδα παρακάμπτοντας το ιστορικό Βυζάντιο. Είναι σαφές ότι σ’ αυτό το ιστορικό και λογικό τους “άλμα”, αποφασιστικό ρόλο έχουν διαδραματίσει οι Ρωμαιοκαθολικές τους καταβολές, στις οποίες πάντα υπολανθάνει η προκατάληψη για ό,τι έχει σχέση με το “σχισματικό Βυζάντιο”…
                      Η καθαρή αλήθεια όμως είναι ότι οποτεδήποτε ο Δυτικός άνθρωπος αναφέρεται στις δύο θεμελιώδεις παραμέτρους του πολιτισμού του, δηλ. στην Κλασική Παιδεία και στο Χριστιανισμό, κατ’ ουσίαν παραπέμπει στο Βυζαντινό παρελθόν του. Γιατί πνευματικά το Βυζάντιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά η σύνθεση του Ομήρου με τον Απ. Παύλο – και των δύο ομιλούντων την Ελληνική!
                      Το παρόν βιβλίο αναφερόμενο στη μήτρα του Δυτικού Πολιτισμού, την Κωνσταντινούπολη, προσπαθεί να καλύψη ένα κενό· ενώ έχουν γραφή και έχουν μεταφρασθή στα ελληνικά, εξαίσια και κλασικά πλέον έργα για το Βυζαντινό Πολιτισμό (όπως π.χ. του P. Lemerle) ή για την Ιστορία του Βυζαντινού Κράτους (όπως του Ostrogorsky) ωστόσο δεν υπάρχει ένα πλήρες εύχρηστο και σύγχρονο έργο για την Τοπογραφία της Βυζαντινής Κωνσταντινούπολης, τα ίχνη της οποίας, σήμερα, με ιδιαίτερο κόπο και μόνο μετ’ εμποδίων μπορεί να αναγνωρίση ο οξυδερκής ταξιδιώτης…
                      Το αν το παρόν βιβλίο πέτυχε το στόχο του θα το κρίνη φυσικά ο αναγνώστης και κυρίως ο ταξιδιώτης εκείνος, ο οποίος, αντικρύζοντας από μακριά το Φατίχ-τζαμί, θα φέρη στο νου του τις συλημένες σαρκοφάγους των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων… (Από την εισαγωγή του συγγραφέα)

                      Τμήμα Περιεχόμένων: Ίδρυση και Πολεοδομικό Σχέδιο Κων/πολης, ο Ιππόδρομος, Αυγουσταίον, Τα Λουτρά του Ζευξίππου, Βασιλική Κινστέρνα, Ιερό Παλάτιο,Ανάκτορα Βλαχερνών κ.α

                      • Για την Ενότητα της Ελληνικής Μαρξιστικής Αριστεράς 5.00

                        Συγγραφέας: Αιμίλιος Ζαχαρέας Εκδόσεις: Διάλογος (Κουλτούρα) Ημ.Έκδοσης: 1974 Σελίδες: 62 (12*17) Μαλακό Εξώφυλλο 

                        • Για την Τέχνη και την Λογοτεχνία-Μάο Τσε Τούνγκ 10.00

                          Συγγραφέας: Μάο Τσε Τούνγκ Εκδόσεις: Ιστορικές Εκδόσεις (Κουλτούρα) Ημ.Έκδοσης: 1976 Σελίδες: 146 (14*21) Μαλακό Εξώφυλλο 

                          Συλλογή δοκιμίων και περικοπών από άλλα έργα του Μάο Τσε Τουνγκ σχετικά με την Τέχνη και την Λογοτεχνία.

                          • Γλώσσα και Ιδεολογία στο Νεοελληνικο Διαφωτισμό 5.50

                            Συγγραφέας: Θόδωρος Γραμματάς | Εκδόσεις: Κουλτούρα | Ημ. Έκδοσης: 1991 | Σελίδες: 92 (14*20) Μαλακό Εξώφυλλο

                            ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

                            Πρόλογος| I. Στοιχεία γλωσσικού και ιδεολογικού προοδευτισμού στο Βενιαμίν Λέσβιο| II. Κοραής και Φαναριώτες. Ιδεολογικές διαστάσεις μιας διαμάχης| III. Δυο Αντικοραϊκά κείμενα. Τα <<Κορακιστικά>> του Ιακ. Ρίζου Νερουλού και το <<Όνειρο>> του Αθ. Χριστόπουλου| IV. Ιδεολογικές συνιστώσες  στο προεπαναστατικό ελληνικό θέατρο | Ευρετήρια: Κύρια ονόματα, Τίτλοι Έργων| Βιβλιογραφία|


                            • Διαδρομές 9.50

                              Συγγραφέας: Ελένη Δημάκου | Εκδόσεις: Κουλτούρα | Ημ.Έκδοσης: 2012 | Σελίδες :280 (14*21) Μαλακό Εξώφυλλο

                              Οι “Διαδρομές” αυτές περιλαμβάνουν τα κείμενά μου που δημοσιεύτηκαν στην καθημερινή εφημερίδα της Ζακύνθου “ΕΡΜΗΣ”, από το καλοκαίρι του 2009 που άρχισε η συνεργασία μας, μέχρι σήμερα.
                              Πρόκειται για κείμενα, στα οποία αντλώ τα θέματά μου από την ελληνική και την παγκόσμια λογοτεχνία, την αρχαία ελληνική γραμματεία και μυθολογία, καθώς και από διάφορα φιλολογικά και κοινωνικά γεγονότα που κέντρισαν το ενδιαφέρον μου όλο αυτό το διάστημα.
                              Έτσι, μέσα από τις σελίδες των “Επιλογών”, του λογοτεχνικού – πολιτιστικού ένθετου του “ΕΡΜΗ”, είχα την ευκαιρία να αναφερθώ σε αγαπημένους μου ποιητές και συγγραφείς, σε λογοτεχνικά έργα που με γοήτευσαν, όπως επίσης και σε ενδιαφέροντα πολιτιστικά γεγονότα που έλαβαν χώρα εντός και εκτός συνόρων.
                              Θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου στον Φίλιππο Συνετό και τον “ΕΡΜΗ” για τη φιλοξενία των “Διαδρομών” αυτών, οι οποίες σαν τελικό τους προορισμό έχουν πάντα την καρδιά των αναγνωστών. Ελένη Δημακάκου, Αθήνα, 2012. (Από την εισαγωγή)

                              Περιεχόμενα:Εισαγωγή \Η Πένα και το Ξίφος \Μια γραφή για τον Γιάννη Ρίτσο \Η γυναικεία Ποίηση στην Αρχαιότητα \Με το αίμα τση καρδίας \Ηχώ και Νάρκισσος \’Εντγκαρ Άλαν Πόε \Ο μύθος του Δον Ζουάν \Τα Επιγράμματα του Καλλίμαχου \Ο Πωλ Ελυάρ και η Ελληνική Αντίσταση \Το Τανγκό στη λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO \Λόρκα και Νταλί \Ποίηση και Μνήμη \Δον Κιχώτης και Σάντσο \Σας ασπάζομαι, Φαίδων \Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών \ Πάστερνακ και “Δόκτωρ Ζιβάγκο” \Τα αντίδοτα του έρωτα κατά τον Οβίδιο \Περικλής Γιαννόπουλος \Τα διαστημικά ταξίδια του Λουκιανού \Ο ανατρεπτικός ποιητικός λόγος του Μιχάλη Κατσαρού \Στροφάδες \Στην Κική Δημουλά το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας \Το Πάσχα στην ελληνική ποίηση \ Ωδή στο ρόδο \Μαρία Πολυδούρη \Μορφές ονείρου και φαντασίας \ Έρως και Ψυχή \ Ρεμβασμοί στις όχθες μιας “Λίμνης” \Η συνάντηση των θεών στους Δελφούς \Φιλεί το ίδιον κύμα \Αναζητώντας την Ουτοπία \Μια μπαλάντα: “La belle dame sans merci” \Ο Ungaretti μιλά για τον Καβάφη

                              Στο κοινόβιο του μοναχού μαζί \Οι Ραψωδίες του Ιονίου \Περί ‘Υβρεως \Οι νυχτερινοί δρόμοι του έρωτα και της τέχνης.\Πέτρος Αρετίνος \Σειρήνες \Η αντίσταση με νόμιμα μέσα \Καταψεύδου καλώς \Λέων Τολστόι \Imagine\Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα\”Άνθια, θυμούμαι, επέφτανε…” \Καβαλάρηδες στην καταιγίδα \Ο Δρόμος του Σταυρού \Η μυστική βοή των γεγονότων \Η απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας \Η ομηρική Ελένη: αθώα ή ένοχη; \Τενεσί Ουίλιαμς \Η Τύχη και ο Χρόνος \Αλφρέ ντε Μυσσέ \Όταν ο\Αλμπέρ Καμύ επισκέφθηκε στην Ελλάδα\Στοχασμοί ενός μεγάλου των ιταλικών γραμμάτων \Η επιθυμία του ζωγραφίζειν \”Ο αστήρ ον είδον εν τη ανατολή προήγεν αυτούς”.\Έρωτας και νοσταλγία με φόντο το Παρίσι

                              • (1 Review)
                                Δοκίμιον Ιστορικόν Περί Άρτης και Πρεβέζης 16.00
                                (1 Review)

                                Συγγραφέας:Σεραφείμ Ξενόπουλος ο Βυζάντιος  | Εκδόσεις: Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Σκουφά (Κουλτούρα) | Ημ.Έκδοσης: 2003 | Σελίδες: 424 (14*21)|  Μαλακό Εξώφυλλο

                                Απόσπασμα προλόγου:

                                Η των εν τη Παλαιά Ηπείρω αγαπητών ημίν επαρχιών, Άρτης και Πρεβέζης, πατρίδος δευτέρας χώραν επεχουσών παρ’ ημίν, Ιστορία ουδ’ αμυδρώς γνωρίζεται παρά των οικητόρων αυτών και υπό σκότος βαθύ καλύπτεται, εξαφανισθέντων και των πολλοστών αυτών απομνημονευμάτων, άτινα ηδύναντο ίνα διαφωτήσωσι τους περί τα τοιαύτα καταγινομένους· αλλ’ αν και τοιαύτα υπήρχον, ως εκ των πολυχρονίων όμως δεινών και ποικίλων καταπιέσεων και καταστροφών, ή συγκεχυμένως απομνημονεύονται που, ή παντελώς απώλοντο. (. . .) Επιθυμούντες όθεν ημείς ήδη, κατά μίμησιν και ετέρων αδελφών, ίνα φανώμεν κατά τι χρήσιμοι εις τους ευσεβείς ομογενείς, και εξαιρέτως προς τους οικούντας εν αμφοτέραις ταις ειρημέναις Επαρχίαις, συναισθανομένους επί μάλλον την περί των ιδίων αυτών πατρίδων ιστορικήν έλλειψιν, έγνωμεν ίνα μετά κόπον ου μικρών και πολυχρονίων περιοδειών συλλέξαντες συναρμολογήσωμεν επιτόμως τα ασυνάρτητα και κεχηνότα ιστορικά περιστατικά, όσον το εφ’ ημίν, της τε αρχαιοτάτης Επαρχίας Άρτης και της νεωτέρας Πρεβέζης, εις εν και το αυτό Τεύχος. (. . .)

                                • Έκθεσις Αρχιστρατήγου Sir C.H. Harrington GCB, GBE, DSO, DCLH Ελληνική Περιπέτεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας Περίοδος 1919- 1922 8.00

                                  Συγγραφέας: Charles H. Harrington | Εισαγωγή: Nικηφόρος Κομίνης| Εκδόσεις: Κουλτούρα| Ημ.Έκδοσης: 2013| Σελίδες: 88 (14*21) Μαλακό Εξώφυλλο

                                  Από τον πρόλογο:

                                  Ασχολούμαι με την ιστορία από τα μαθητικά μου χρόνια με πάθος, προσεγγίζοντας θα έλεγα με μια ρομαντική ιδεολογία πρόσωπα και γεγονότα, που τη διαμόρφωσαν κατά περιόδους.
                                  Για κάποιον λόγο τη Μικρασιατική Εκστρατεία, πιθανόν λόγω της τραγικής κατάληξής της, σχεδόν την προσπερνούσα και ομολογώ ότι την απωθούσα στη μνήμη μου. Όσες φορές ασχολήθηκα με τα πεπραγμένα της, από τη θλίψη και τη συναισθηματική επιβάρυνση, ξέφευγα γρήγορα προσπαθώντας να πάω στα όποια θετικά, αν πράγματι υπήρχαν, χωρίς αυτά να σβήσουν “τις κραυγές, τον πόνο και τους καπνούς της Σμύρνης”.
                                  Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου η έκθεση του Άγγλου Αρχιστρατήγου, επικεφαλής των εν Τουρκία Βρετανικών Δυνάμεων, Harrington για όλη αυτή την περίοδο, με συμπεράσματα αρκούντως ενδιαφέροντα λόγω του ρόλου του ως συμμαχικού παράγοντα, αλλά και ως άποψη από στρατιωτικής πλευράς, ενός ειδικού και γνώστη των ιδιαίτερων πολιτικών-διπλωματικών συνθηκών που επηρέασαν τα γεγονότα.
                                  Ο ελληνικός στρατός, ως εκφραστής της γιγάντιας προσπάθειας του έθνους για την απελευθέρωση του υπόδουλου ελληνισμού, διεξήγαγε επί 10 χρόνια και παρά τον ενδιάμεσο διχασμό, πέντε μεγάλους για τα δεδομένα του πολέμους (ελληνοτουρκικός 1912-1913, ελληνοβουλγαρικός 1913, Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Ρωσική Εκστρατεία 1919, Μικρασιατική Εκστρατεία), με τον τελευταίο, λόγω της εκτάσεως και διαμορφώσεως του επιχειρησιακού χώρου, αλλά και του αντιπάλου, τον οποίο αντιμετώπιζε, να γίνεται ολίγον κατ’ ολίγον ο σκληρότερος όλων των προηγουμένων. […]
                                  Η απώλεια της Μικράς Ασίας, η θυσία του ονείρου της Πόλης, η εκρίζωση του ευημερούντος ελληνισμού παρέχουν σκληρή απεικόνιση του βαράθρου, που ευρέθη το έθνος σε συνδυασμό με τις δυνάμεις που σπατάλησε χωρίς φειδώ, αφήνοντας στο πεδίο των μαχών τεράστιο φόρο αίματος, τιμής ταυτόχρονα και αισχύνης, η αναπόληση του οποίου ακόμη και σήμερα επηρεάζει τον ψυχισμό των Ελλήνων.
                                  Για τους ασχολούμενους ιδιαίτερα με το θέμα και την ιστορία γενικότερα, κρίνεται χρήσιμο, και αυτός είναι ο σκοπός, της έκδοσης του φυλλαδίου τούτου, πιθανόν για πρώτη φορά. (Νικηφόρος Κομίνης, από την παρουσίαση της έκδοσης)
                                  • Έλληνες Στρατιώται Εν τη Δύσει 12.00

                                    Και Αναγέννησις Της Ελληνικής Τακτικής

                                    Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Σάθας |Πρόλογος: Νίκος Καραπιδάκης Εκδόσεις:  Φιλόμυθος (Κουλτούρα) | Ημ. Έκδοσης: 1993 | Σελίδες: 330(14*21) Μαλακό Εξώφυλλο

                                    Οι  στρατιώτες (stradioti)  ήταν στρατιωτικά σώματα που έδρασαν από τον 15ο (μετά την Άλωση) μέχρι και τον 17ο αιώνα κατά των Τούρκων αυτόνομα ή στο πλευρό των Βενετών

                                    Απόσπασμα: Μέρος της αθλιότητας της ιστορίας μου ίσως και να υπήρξε σύμφυτο με τις περιστάσεις. Για χρόνια, ζούσαμε όπως-όπως ο ένας με τον άλλον μέσα στη γυμνή έρημο, κάτω από τον αδιάφορο ουρανό. Τη μέρα, ο ήλιος μας συντάραζε και ζαλιζόμαστε από τον βασανιστικό άνεμο. Τη νύχτα, ποτίζαμε από την υγρασία και αισθανόμαστε ασήμαντοι κάτω από τις αναρίθμητες σιωπές των άστρων. Ήμαστε ένας εγωκεντρικός στρατός χωρίς παρελάσεις ή τυπικούς χαιρετισμούς, αφοσιωμένος στην ελευθερία – το δεύτερο από τα βασικά πιστεύω του ανθρώπου. Ήταν μια επιδίωξη τόσο άπληστη, που κατέτρωγε όλες τις δυνάμεις μας· μια ελπίδα τόσο υπέρτατη, που μπροστά στη λάμψη της έσβηναν οι αρχικές μας φιλοδοξίες.

                                     

                                     

                                    Κατηγορίες

                                    Καλάθι

                                    Καλάθι

                                    Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.