Παλαιοβιβλιοπωλείο - Εκδόσεις
  • Προβολή

Προβολή όλων των 6 αποτελεσμάτων

  • “Απάντησις Ανωνύμου προς τους αυτού Άφρονας Κατηγόρους Επονομασθείσα περί θεοκρατίας 17.50

    Συγγραφέας: Χριστόδουλος Εξ Ακαρνανίας (Παμπλέκης) Εκδόσεις: Κουλτούρα Ημ.Έκδοσης: (1786) 2013 Σελίδες: 336 (14*21) Μαλακό Εξώφυλλο 

    Η έκδοση του έργου, “Απάντησις Ανωνύμου προς τους αυτού άφρονας κατηγόρους επονομασθείσα περί θεοκρατίας”, του Χριστοδούλου εξ Ακαρνανίας, του επονομαζομένου, από τους εχθρούς του ιδίως, Παμπλέκη, καθιστά προσιτή στην έρευνα της πνευματικής ιστορίας του νέου ελληνισμού την πιο τολμηρή κατάθεση θρησκευτικής κριτικής στη φιλολογία του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Το έργο, το όποιο τυπώθηκε αρχικά στη Λειψία το 1793, επέζησε σε ένα μόνο αντίτυπο στην Ελλάδα και παρέμεινε λανθάνον για περισσότερο από δύο αιώνες. Η εξαφάνισή του οφείλεται στις ιδέες του θρησκευτικού και πολιτικού ριζοσπαστισμού που το διαπνέουν και στον φόβο που προκαλούν οι ιδέες αυτές. Το κείμενο του Χριστόδουλου συνιστά μια ελληνική μαρτυρία της διάχυσης των θρησκευτικών ιδεών του Σπινόζα στην ευρωπαϊκή παιδεία, ενώ η ρητή διακήρυξη του ενστερνισμού των πολιτικών ιδεών του Βολταίρου και του Ρουσσώ εντάσσει τον συγγραφέα στην τροχιά του δημοκρατικού ριζοσπαστισμού της εποχής της Γαλλικής Επανάστασης.

    Το κείμενο με την πολεμική του κατά των συμβατικών παραδοχών και ιδίως κατά των ιδιοτελών χρήσεων της θρησκείας και της χειραγώγησης των θρησκευτικών συναισθημάτων συνιστά ένα σπάνιο τεκμήριο ανεξάρτητης σκέψης αλλά συγχρόνως εικονογραφεί την τραγική υπαρξιακή υπόσταση, την οποία συχνά συνεπάγεται η διεκδίκηση της πνευματικής ελευθερίας.

    Τί έγραψε ο Τύπος: Νίκος Μαυρέλλος 12/10/2014 Αυγή http://www.avgi.gr/article/4359918/i-epanodos-tis-thriskeias

    Περιεχόμενα:

    Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Στην περιφέρεια του ριζοσπαστικού Διαφωτισμού. Ο Χριστόδουλος ο εξ Ακαρνανίας και η μαρτυρία του
    Παράδοση του κειμένου
    ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΕΤΕΡΟΦΘΑΛΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΕΞ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
    Τοις εντευξομένοις των αδελφών
    Θαύμα γεγονός εν Λιτοχώρω κατά τους 1786
    Ακολουθία ανόσιου Χριστοδούλου
    Βίος ή ψόγος Χριστοδούλου ετεροφθάλμου
    ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΥ ΑΦΡΟΝΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣ ΕΠΟΝΟΜΑΣΘΕΙΣΑ ΠΕΡΙ ΘΕΟΚΡΑΤΙΑΣ
    Αι της κατηγορίας υποθέσεις άπασαι ψευδείς
    Προς τον αναγνώστην
    Τάξις του εγχειριδίου
    Προοίμιον
    Περί της κατά φαντασίαν θεοκρατίας. Τις είναι ο αληθής άγιος
    Άγιοι πρώτοι
    Δεύτεροι σοφοί άγιοι
    Θεοκρατία πρώτη
    Θεοκρατία δευτέρα
    Αγιότης των αγίων
    Τις η αληθής κατηγορία
    Νόμοι τούτων
    Τις είναι η πίστις
    Τις είναι ο θεός
    Ορισμός του θεού
    Ερμηνεία του ορισμού
    Συνέπειαι
    Ερμηνεία των λέξεων τώνδε
    Συνέπεια
    ΕΠΙΜΕΤΡΟ:
    -Ο ΕΞΩΣΤΡΑΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΣΕΒΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΜΟΝΟΦΘΑΛΜΟΥ ΤΟΥ ΕΞ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΗΤΟΙ […]
    ΦΡΙΚΤΟΝ ΣΥΝΟΔΙΚΟΝ
    Προοίμιον προς τους ευσεβείς αναγνώστας
    Επίγραμμα ιαμβικόν προς τους αναγιγνώσκοντας
    Έτερον Ηρωελεγείον
    Δακτυλοσπονδιακόν προς τον Μονόφθαλμον
    Έτερον Ηρωελεγείον
    Έτερον Ηρωελεγείον προς τους αυτού οπαδούς
    Νεόφυτος Ελέω Θεού Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης
    Δημήτριος Παναγιώτου ο Γοβδελάς Γαΐω τω Ελλογιμωτάτω
    -ΤΩ ΓΑΛΗΝΟΤΑΤΩ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΤΑΤΩ ΜΕΓΑΛΩ ΓΑΙΔΑΡΩ, ΤΟΥ ΣΟΦΩΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΧΙΝΟΥΣΤΑΤΟΥ
    ΜΠΕΡΤΟΔΟΥΛΟΥ
    ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
    Μάριος Μπέγζος, Η θρησκευτική κριτική της θρησκείας
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
    ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

    • Εις Πνεύματα Πίστις Κατά Τους Περί Χριστόν Χρόνον 8.00

      Συγγραφέας: Νικόλαος Λούβαρις Εκδόσεις: Βιβλιογνωσία (Κουλτούρα) Ημ.Έκδοσης: 2012 Σελίδες: 60 (14*21)Μαλακό Εξώφυλλο 

      Σειρά: Άγνωστα και Χαμένα Κείμενα

      Πενήντα και πλέον χρόνια παρήλθαν από την αποδημία του δασκάλου, του διανοούμενου, του μύστη Νικολάου Λούβαρι. Το έργο του εν πολλοίς ξεχασμένο από τους παλαιούς και παντελώς άγνωστο από τους νέους στέκει σαν διαμάντι κρυμμένο και περιμένει την ανάσυρσή του από τη σκόνη της ιστορίας και από την αδιαφορία των συγχρόνων “θεολογούντων”. Η πολυσχιδής, ακάματη και πλήρους δράσεως προσωπικότητα και σκέψη όμως δεν λησμονήθηκε ούτε “αποσβέστηκε” από τη μνήμη, αλλά προπάντων από την καρδιά των μαθητών που τόσο αγάπησε και όσων τον μελέτησαν με αφοσίωση και ειλικρινή σεβασμό. Μακρινός μαθητής του -αν και δεν τον γνώρισα- αισθάνομαι και εγώ.
      Αρχίζοντας μία προσπάθεια που φοιτητής ονειρεύτηκα θα επιδιώξω να αναδημοσιεύσω έργα του μεγάλου δασκάλου όπως και να επανεκδώσω άλλα δημοσιευμένα με τη μορφή άρθρων και επιφυλλίδων σε περιοδικά και εφημερίδες δυσεύρετα αν όχι πολύ σπάνια σήμερα.
      Αρχή κάνω με τη διατριβή του “Η εις πνεύματα πίστις κατά τους περί Χριστόν χρόνους”, η οποία τυπώθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1920 και αναγνωρίστηκε ως διδακτορική διατριβή από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1921. Πρόκειται για κείμενο έντονα συνθετικό, αλλά ταυτόχρονα συνοπτικό. Γραμμένο κατά τα χρόνια της νεότητάς του είναι πλούσιο σε βιβλιογραφία και σαφώς αποδεικνύει ένα βαθύ γνώστη της σύγχρονής του επιστήμης. Το πρώτο άλλωστε -από όσο γνωρίζω- που τόσο ως προς τη δομή όσο και τη συγγραφή ανταποκρίνεται στην έννοια της διδακτορικής εργασίας όπως τη νοούμε ακόμη και σήμερα. Δεν αρκείται στη συστηματική καταγραφή μόνον του υλικού του, αλλά και επιγραμματικά μέσα σε αυτό τον λανθάνοντα ποιητικό λόγο προβαίνει σε κρίσεις ιδεών και διδασκαλιών. Κυρίαρχη αντίληψη διατυπωμένη από τη θέση της συγκριτικής μελέτης των θρησκειών είναι ότι η γέννηση, η εξέλιξη της διδασκαλίας περί πνευμάτων κινείται από το πρωτόγονο και ατελές προς το τέλειο και αιώνιο που βρίσκει την πλήρωσή του στον Χριστιανισμό, κάτι που αποδεικνύεται φυσικά και αβίαστα μέσα από την ιστορική διαδοχή των ιδεών και των παραστάσεων, φιλοσοφικών και θρησκευτικών.
      Με κριτική ματιά και βαθιά στοχαστική διάθεση -που ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται στη σκέψη του- μαγεύει και προβληματίζει τον αναγνώστη, διδάσκει τον μαθητή, μεταγγίζει την επιστήμη στον άνθρωπο της εποχής του. Αυτό άλλωστε ήταν και το πρώτο -ίσως και μοναδικό του- μέλημα. Η αγάπη για τον άνθρωπο, τον επιστήμονα, την πατρίδα του που τόσο λάτρεψε και έδωσε όλες τις δυνάμεις της ψυχής του για να τη δει καλύτερη.

      • Έκφρασις του Ι.Ναού Παντοκράτορος Εν τω Χωρίω Τραυλιάτα Κεφαλληνίας 7.00

        Συγγραφέας: Α.Παπαγιαννόπουλος-Παλαιός Εικονογράφηση: Δ.Πελεκάσης Εκδόσεις: Κουλτούρα Ημ.Έκδοσης: 1964 Σελίδες: 48 (14*21) Μαλακό Εξώφυλλο

        • Ο Βούδας-Από τη Γέννηση στο Λυτρωμό 10.00

          Συγγραφέας: Ιφιάνασσα Χατζηδημητρίου Εκδόσεις: Ίκαρος (Κουλτούρα) Ημ.Έκδοσης: 1957 Σελίδες: 70 (17*24) Μαλακό Εξώφυλλο

          Μελέτημα-Ομιλία που δόθηκε στο Κάιρο,στην Αλεξάνδρεια και στην Αθήνα

           

           

          Κατηγορίες

          Καλάθι

          Καλάθι

          Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.