Παλαιοβιβλιοπωλείο - Εκδόσεις
  • Προβολή

Προβολή όλων των 2 αποτελεσμάτων

  • Η τριλογία του Καΐρου 1-3 (Τρίτομο) 23.00

    Πρόκειται για τρίτομο έργο, σε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ κατάσταση, παλιότερη συλλεκτική έκδοση με άλλο εξώφυλλο, (14*21)

    1. Ο δρόμος κοντά στο παλάτι ΜετάφρασηΜαρία Χωρεάνθη, Μερόπη Σταυρίδου  Ψυχογιός 2005,σελ.610

    2. Το παλάτι των επιθυμιών     Μετάφραση Πέρσα Κουμούτση Ψυχογιός 2000 σελ.500

    3. Οι Δρόμοι του Νείλου         Μετάφραση Ελένη Κεκροπούλου, Μερόπη Σταυρίδου Ψυχογιός 2006 σελ.380

    Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ είναι η περιπέτεια της οικογένειας του Άχμαντ ελ Γκαουάντ, αλλά μαζί και η περιπέτεια ιδεών και ιδεολογιών στα χρόνια του Μεσοπολέμου, χρόνια κρίσιμα για όλη την ανθρωπότητα.

    Μέσα από συνταρακτικά επεισόδια με ήρωες τα μέλη μιας οικογένειας, ο αναγνώστης παρακολουθεί την περιπετειώδη εκείνη εποχή που σημάδεψε βαθιά την κατοπινή ιστορία του κόσμου – και φυσικά της Αιγύπτου.

    Πλήθος χαρακτήρων διαγράφεται σ’ αυτό το πρώτο βιβλίο της Τριλογίας: ο πατέρας, αυταρχικός με την οικογένειά του αλλά γλεντζές κι εύθυμος στην προσωπική του ζωή, η καταπιεσμένη σύζυγος, ευτυχής μέσα στην καταπίεσή της, οι γείτονες, οι επαγγελματίες, τα παιδιά, οι υπηρέτες, οι σύντροφοι του Άχμαντ στο πιοτό και το γλέντι.

    Μέσα από το πλαίσιο της ζωής και της δράσης της οικογένειας με φόντο την τραγωδία της Αιγύπτου που προσπαθεί ν’ αποτινάξει το βρετανικό ζυγό, ξετυλίγεται ένα συναρπαστικό βιβλίο-τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής.

    Στο δεύτερο βιβλίο της Τριλογίας του Καΐρου παρακολουθούμε την «ωρίμανση» της οικογένειας Γκαουάντ αλλά και των γενικότερων προβλημάτων της αιγυπτιακής πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, στις δεκαετίες του ’20 και του ’30.

    Τα πρόσωπα είναι τα ίδια αλλά ο χρόνος έχει διαφοροποιήσει τον τρόπο ζωής και τις απόψεις για την ηθική, τον έρωτα, τη θέση της γυναίκας. Η θρησκεία συνεχίζει να παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στην ιδιωτική και δημόσια ζωή, και είναι καταφανείς οι διαφορές με το παρελθόν.

    Ο αναγνώστης θα νιώσει και πάλι αυτή την υπέροχη αχλή να τον τυλίγει, θα δει τους γνώριμους ήρωες να ερωτεύονται, να αποστατούν, να επαναστατούν μέσα στη γοητευτική ατμόσφαιρα του Καΐρου όπου οι ιδέες, παλιές και νέες, γεννούν συγκρούσεις και προοιωνίζονται μια άλλη, νέα εποχή.

    Σε αυτό το τρίτο βιβλίο της Tριλογίας του Καΐρου σημαίνει για όλους «η ώρα της αλήθειας». Ο Μαχφούζ απομυθοποιεί την πίστη σε ιδέες και τρόπους ζωής, ακυρώνει τα όνειρα και τις φαντασιώσεις των ηρώων και προσγειώνει τους πάντες στην πραγματικότητα.

    Έτσι, ο Άχμαντ ελ Γκαουάντ αντιλαμβάνεται πως η ζωή κάποτε τελειώνει μαζί με τις χαρές της, και τα βλαστάρια της οικογένειας μπλέκουν σε περιπέτειες που δηλώνουν πως η Αίγυπτος –αλλά και ο κόσμος ολόκληρος– ξεφεύγει από το παλιό πολιτικό, κοινωνικό και οικογενειακό πλαίσιο.

    Φθάνοντας στο τέλος της Τριλογίας, ο αναγνώστης αναγνωρίζει την ιδιοφυΐα του συγγραφέα, ο οποίος, μέσα από τη γοητευτική κουβέντα που κράτησε μαζί του, θέλησε –και κατάφερε– να μιλήσει στην καρδιά του με τρόπο συναρπαστικό και συχνά με καταλυτικό χιούμορ για την ουσία των ανθρώπινων χαρακτήρων.

    • Περί Τυφλότητος 14.00

      Αθήνα 1998 σελ. 381 15*21 Εξαιρετική κατάσταση Εξαντλημένο από τον εκδ. οίκο ISBN 960-03-2323-2

      Ένα αριστούργημα,  μια  διεισδυτική ματιά στην ανθρώπινη φύση.

      Ένας άνθρωπος χάνει ξαφνικά το φως του. Τα περιστατικά αιφνίδιας τύφλωσης κλιμακώνονται και η κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει σε καραντίνα τους τυφλούς. Με γραφειοκρατική ακρίβεια, ο Ζοζέ Σαραμάγκου έχει υπολογίσει όλα όσα θα μπορούσαν να συμβούν σ’ έναν κόσμο που χάνει την όρασή του.
      Για πόσο καιρό η κίνηση στους δρόμους θα είναι ομαλή; Για πόσο καιρό θα επαρκούν τα τρόφιμα για τις πεινασμένες ορδές; Πόσος χρόνος χρειάζεται για να καταρρεύσει η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αερίου και νερού; Τι θ’ απογίνουν τα κατοικίδια; Οι σεξουαλικοί φραγμοί; Πόσοι τυφλοί φτιάχνουν μια τυφλότητα;

      Ο Ζοζέ Σαραμάγκου στην ομιλία του για την απονομή του βραβείου νομπέλ λογοτεχνίας θα πει: «με το Περί τυφλότητας ήθελα να θυμίσω σε όσους μπορεί να το διαβάσουν ότι διαστρέφουμε την ίδια την έννοια του ορθού λόγου όταν εξευτελίζουμε την ανθρώπινη ζωή, ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια προσβάλλεται κάθε μέρα από τους ισχυρούς αυτού του κόσμου, ότι το παγκόσμιο ψέμα έχει αντικαταστήσει τις περισσότερες (και διαφορετικές) αλήθειες (που βιώνουν οι πολίτες στην καθημερινή τους ζωή), ότι ο άνθρωπος σταματάει να σέβεται τον ίδιο του τον εαυτό, όταν χάνει το σεβασμό των συνανθρώπων του.

      Κατηγορίες

      Καλάθι

      Καλάθι

      Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.