Παλαιοβιβλιοπωλείο - Εκδόσεις
  • Προβολή

Βλέπετε 1–18 από 679 αποτελέσματα

  • “Απάντησις Ανωνύμου προς τους αυτού Άφρονας Κατηγόρους Επονομασθείσα περί θεοκρατίας 17.50

    Συγγραφέας: Χριστόδουλος Εξ Ακαρνανίας (Παμπλέκης) Εκδόσεις: Κουλτούρα Ημ.Έκδοσης: (1786) 2013 Σελίδες: 336 (14*21) Μαλακό Εξώφυλλο 

    Η έκδοση του έργου, “Απάντησις Ανωνύμου προς τους αυτού άφρονας κατηγόρους επονομασθείσα περί θεοκρατίας”, του Χριστοδούλου εξ Ακαρνανίας, του επονομαζομένου, από τους εχθρούς του ιδίως, Παμπλέκη, καθιστά προσιτή στην έρευνα της πνευματικής ιστορίας του νέου ελληνισμού την πιο τολμηρή κατάθεση θρησκευτικής κριτικής στη φιλολογία του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Το έργο, το όποιο τυπώθηκε αρχικά στη Λειψία το 1793, επέζησε σε ένα μόνο αντίτυπο στην Ελλάδα και παρέμεινε λανθάνον για περισσότερο από δύο αιώνες. Η εξαφάνισή του οφείλεται στις ιδέες του θρησκευτικού και πολιτικού ριζοσπαστισμού που το διαπνέουν και στον φόβο που προκαλούν οι ιδέες αυτές. Το κείμενο του Χριστόδουλου συνιστά μια ελληνική μαρτυρία της διάχυσης των θρησκευτικών ιδεών του Σπινόζα στην ευρωπαϊκή παιδεία, ενώ η ρητή διακήρυξη του ενστερνισμού των πολιτικών ιδεών του Βολταίρου και του Ρουσσώ εντάσσει τον συγγραφέα στην τροχιά του δημοκρατικού ριζοσπαστισμού της εποχής της Γαλλικής Επανάστασης.

    Το κείμενο με την πολεμική του κατά των συμβατικών παραδοχών και ιδίως κατά των ιδιοτελών χρήσεων της θρησκείας και της χειραγώγησης των θρησκευτικών συναισθημάτων συνιστά ένα σπάνιο τεκμήριο ανεξάρτητης σκέψης αλλά συγχρόνως εικονογραφεί την τραγική υπαρξιακή υπόσταση, την οποία συχνά συνεπάγεται η διεκδίκηση της πνευματικής ελευθερίας.

    Τί έγραψε ο Τύπος: Νίκος Μαυρέλλος 12/10/2014 Αυγή http://www.avgi.gr/article/4359918/i-epanodos-tis-thriskeias

    Περιεχόμενα:

    Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Στην περιφέρεια του ριζοσπαστικού Διαφωτισμού. Ο Χριστόδουλος ο εξ Ακαρνανίας και η μαρτυρία του
    Παράδοση του κειμένου
    ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΕΤΕΡΟΦΘΑΛΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΕΞ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
    Τοις εντευξομένοις των αδελφών
    Θαύμα γεγονός εν Λιτοχώρω κατά τους 1786
    Ακολουθία ανόσιου Χριστοδούλου
    Βίος ή ψόγος Χριστοδούλου ετεροφθάλμου
    ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΥ ΑΦΡΟΝΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣ ΕΠΟΝΟΜΑΣΘΕΙΣΑ ΠΕΡΙ ΘΕΟΚΡΑΤΙΑΣ
    Αι της κατηγορίας υποθέσεις άπασαι ψευδείς
    Προς τον αναγνώστην
    Τάξις του εγχειριδίου
    Προοίμιον
    Περί της κατά φαντασίαν θεοκρατίας. Τις είναι ο αληθής άγιος
    Άγιοι πρώτοι
    Δεύτεροι σοφοί άγιοι
    Θεοκρατία πρώτη
    Θεοκρατία δευτέρα
    Αγιότης των αγίων
    Τις η αληθής κατηγορία
    Νόμοι τούτων
    Τις είναι η πίστις
    Τις είναι ο θεός
    Ορισμός του θεού
    Ερμηνεία του ορισμού
    Συνέπειαι
    Ερμηνεία των λέξεων τώνδε
    Συνέπεια
    ΕΠΙΜΕΤΡΟ:
    -Ο ΕΞΩΣΤΡΑΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΣΕΒΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΜΟΝΟΦΘΑΛΜΟΥ ΤΟΥ ΕΞ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΗΤΟΙ […]
    ΦΡΙΚΤΟΝ ΣΥΝΟΔΙΚΟΝ
    Προοίμιον προς τους ευσεβείς αναγνώστας
    Επίγραμμα ιαμβικόν προς τους αναγιγνώσκοντας
    Έτερον Ηρωελεγείον
    Δακτυλοσπονδιακόν προς τον Μονόφθαλμον
    Έτερον Ηρωελεγείον
    Έτερον Ηρωελεγείον προς τους αυτού οπαδούς
    Νεόφυτος Ελέω Θεού Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης
    Δημήτριος Παναγιώτου ο Γοβδελάς Γαΐω τω Ελλογιμωτάτω
    -ΤΩ ΓΑΛΗΝΟΤΑΤΩ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΤΑΤΩ ΜΕΓΑΛΩ ΓΑΙΔΑΡΩ, ΤΟΥ ΣΟΦΩΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΧΙΝΟΥΣΤΑΤΟΥ
    ΜΠΕΡΤΟΔΟΥΛΟΥ
    ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
    Μάριος Μπέγζος, Η θρησκευτική κριτική της θρησκείας
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
    ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

    • 16 Λατινοαμερικάνοι Ποιητές- Ανθολογία 12.00

      Εκλογή Μετάφραση Σημειώσεις: Ρήγας Καππάτος Εισαγωγή: Jorge Rodriguez Padron

      Εκδόσεις:Α.Καραβία (Κουλτούρα) Ημ.Έκδοσης: 1980 Σελίδες: 336 (14*21) Μαλακό Εξώφυλλο

       

      Περιέχει εισαγωγή 36 σελίδων,  βιογραφικά σημειώματα  16 ποιητών, 222 ποιήματά τους και σημειώσεις

      << Αυτό στο οποίο αποσκοπεί η εισαγωγή αυτή, είναι μια κατατόπιση του αναγνώστη, όχι απλώς με την συνοπτική παρουσίαση του έργου των ποιητών αλλά και μια σύντομη εισαγωγή στο κλίμα και τις συνθήκες που προηγήθηκαν της ποίησής τους, με άλλα λόγια στην προϊστορία και την  ιστορία της ισπανοαμερικάνικης ποίησης >>. (Τμήμα της εισαγωγής).

      • 75 Χρόνια Καλλιτεχνικής Δημιουργίας-Κατάλογος Έκθεσης 5.00

        Συγγραφέας: Συλλογικό Έργο Εκδόσεις: Κολλέγιο Αθηνών(Κουλτούρα _Ημ.Έκδοσης: 2001 Σελίδες: 54(17*24) Μαλακό Εξώφυλλο

        Κατάλογος έκθεσης των διδασκόντων καθηγητών -από σχεδόν όλη την περίοδο λειτουργίας-  του μαθήματος Εικαστικών του Κολλεγίου Αθηνών,με αφορμή τα 75 χρόνια λειτουργίας του.

        • Archaeological Αtlas of Mycenae
          1 vol. (X-70 p.-[39] p. of pl. : portr., couv. ill. ; 43 cm. Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία Αθήνα 2003 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (32*45) ΙSBN 9608145406 ISSN110577855

          Ο«Ατλας των Μυκηνών», ο οποίος άρχισε να παρασκευάζεται πριν από 12 χρόνια (Έργον 1991, 11), από την Αρχαιολογική Εταιρία και την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή, υπό την διεύθυνση του Ακαδημαϊκού κ. Σπύρου Ιακωβίδη. Πρόκειται για γεωγραφικούς χάρτες της περιοχής των αρχαίων Μυκηνών, πάνω στους οποίους δηλώνονται όσα αρχαία, ή λείψανα αρχαίων, έχουν ανασκαφεί ή ήσαν πάντοτε ορατά, τάφοι, τείχη, δρόμοι, οικοδομήματα. Πρόδρομος του μεγάλου αυτού έργου, το οποίο θα σας περιγράψω είναι «Οι χάρτες των Μυκηνών» («Karten von Mykenai»), που εκδόθηκαν το 1984 στο Βερολίνο, με χαρτογράφηση του Γερμανού λοχαγού του πυροβολικού Bernard Steffen και αρχαιολογικό υπόμνημα του επίσης Γερμανού, και κατόπιν Διευθυντού του Επιγραφικού Μουσείου Habbo Gerhard Lolling (1888-1894). Την πρώτη αυτή και μόνη έως σήμερα αρχαιολογική χαρτογράφηση των Μυκηνών αποτελούσαν δύο μόνον χάρτες, ο ένας της ακροπόλεως υπό κλίμακα 1:750 και ο δεύτερος της περιοχής των Μυκηνών υπό κλίμακα 1:12.500.

          Η σημερινή χαρτογράφηση που εκδίδει η Αρχαιολογική Εταιρεία, «Archaeological Atlas of Mycenae», που διαιρείται σε δύο μέρη: Το πρώτο περιέχει την περιοχή των Μυκηνών σε 12 φύλλα, υπό κλίμακα 1: 5000 και αρκετούς άλλους μικρότερους χάρτες οι οποίοι περιέχουν περιοχές με μεγάλη πυκνότητα αρχαίων λειψάνων. Το δεύτερο μέρος περιέχει την χαρτογράφηση της Ακρόπολης των Μυκηνών σε ένα φύλλο υπό κλίμακα 1:1000. Το φύλλο αυτό αναλύεται σε άλλα φύλλα που περιέχουν τμήματα του γενικού, υπό κλίμακα 1: 400.

          Οι χάρτες του ʼτλαντος συνοδεύονται από εκτεταμένο υπόμνημα το οποίο αποτελείται από συστηματικές μελέτες για την τοπογραφία και τα μνημεία των Μυκηνών, του Σπύρου Ιακωβίδη, των κυρίων Elizabeth French και Kim Shelton και των J. Lavery, Ch. Ioannides και A. Jansen. Οι μελέτες περιέχουν το χρονικό των παλαιών περιγραφών των Μυκηνών από τους περιηγητές, με την ειδική βιβλιογραφία τους και χρονολογικό πίνακά τους. Ακόμη περιγράφονται η ακρόπολη ως σύνολο, η ερευνημένη περιοχή της, η γεωλογία των Μυκηνών, το σύστημα των αρχαίων δρόμων της περιοχής, τα σπίτια, οι θαλαμωτοί τάφοι. Η πλούσια περί Μυκηνών βιβλιογραφία το έργο.

          Ο «ʼτλας των Μυκηνών» είναι το πρώτο έργο αυτού του είδους που εκδίδεται στην Ελλάδα. Ο μεγάλος πρόγονός του, οι «Karten von Attica» με τους θαυμάσιους γεωγραφικούς χάρτες, πολύτιμους σήμερα για τη γνώση του τόπου που έχει έντονα αλλοιωθεί, και τα σοφά υπομνήματα του Milchoeffer και άλλων, αποτελεί έργο της γερμανικής επιστήμης. Ο «ʼτλας των Μυκηνών», έργο κατά μεγάλο μέρος Ελλήνων, αποτελεί την πρώτη προσπάθεια της Εταιρείας στην αρχαιολογική χαρτογραφία. Για να συνεχισθεί όμως η προσπάθεια με άλλα έργα χρειάζεται η πρόθυμη επιστημονική συνδρομή των Ελλήνων αρχαιολόγων.

          Η κοπιαστική και λεπτή εργασία της σχεδίασης των χαρτών και η προετοιμασία για την εκτύπωσή τους έγινε στην εταιρεία από τον συνεργάτη της κ. Ευάγγελο Ολύμπιο.

          Archaeological Atlas of Mycenae

          by Sp. Iakovidis, E.B. French, et al

          Condition: Brand new


          The Archaeological Society at Athens Library Series, No. 229. In English. Soft cover, 31 cm, 136 pp., 12 col. maps, 9 col. plans, 27 figs.; net weight 1560 gr.

          Maps of ancient Mycenae, on which are marked ancient ruins, excavated or still visible: tombs, walls, streets, buildings. The precursor of this great work was «Karten von Mykenai», published in Berlin by Bernard Steffen and Habbo Gerhard Lolling (1888-1894): «Karten von Mykenai» contained only two maps, one of the citadel (scale 1:750) and one of the wider region of Mycenae (scale 1:12500). The new mapping is divided into two parts: the first contains the region of Mycenae in 12 sheets (scale 1:5000) and the other one smaller maps, which contain areas with high density of ancient relics. The second part contains the citadel of Mycenae in a single sheet on a scale 1:1000. This sheet is analyzed to other sheets which contain parts of the general, on a scale 1:400. The Atlas maps are accompanied by an extensive memorandum, which consists of systematic studies on the topography and monuments of Mycenae (by Spyros Iakovides, Elizabeth French, Kim Shelton, J. Lavery, Ch. Ioannides and A. Jansen). These papers include a chronicle of old Mycenae descriptions by travelers, special bibliography and chronological tables. The citadel is also described as a whole, as well as the excavated area, the geology of Mycenae, the ancient system of roads in the area, the houses, the chambered tombs. The rich general bibliography completes the Atlas.

          • Athens: The ancient heritage and the historic cityscape in a modern metropolis 80.00

            Εξαιρετική Κατάσταση Αθήνα 1994 Νο.140 σελ. 448 Σκληρό Εξώφυλλο Μεγάλο Σχήμα Excellent condition

            • ISBN-10: 9607036417
            • ISBN-13: 978-9607036414

             

            • Aδύνατος 30.00

              Το βιβλίο έχει πουληθεί. Αν ενδιαφέρεστε στείλτε μας μήνυμα και αν ξαναβρεθεί θα ειδοποιηθείτε.

              ΚΙΝΓΚ, ΣΤΗΒΕΝ [STEPHEN KING]: Αδύνατος [Thinner]. Με έναν επίλογο του συγγραφέα: ‘Γιατί Μπάκμαν;’, μτφ. Σοφία Ανδρεοπούλου, Κέδρος, Αθήνα 2002, σελ. 365

              Το βιβλίο έχει πουληθεί. Στείλτε μας email για να σας ενημερώσουμε αν ξαναβρεθεί.

              Αδύνατος… ο γερο-τσιγγάνος μόλις που ψιθύρισε τη λέξη. Ο Μπίλλυ ένοιωσε ένα γέρικο, σταφιδιασμένο χέρι να τον αγγίζει ανάλαφρα στο μάγουλο. Ο Μπίλλυ Χάλλεκ, ο σωματώδης και ευκατάστατος δικηγόρος, με έναν ευτυχισμένο γάμο στο ενεργητικό του, ανατρίχιασε και μετά γύρισε θυμωμένος από την άλλη μεριά. Δεν έφταιγε εκείνος για το θάνατο της γριάς. Το δικαστήριο τον είχε απαλλάξει από κάθε κατηγορία. Η γριά τσιγγάνα είχε πέσει στις ρόδες του αυτοκινήτου του. Και τώρα, το μόνο που ήθελε ήταν να ξεχάσει όλη αυτή τη φρικτή ιστορία. Αργότερα, όταν η ζυγαριά του έδειξε ότι χάνει βάρος, εκείνος χάρηκε – ο γιατρός του τον είχε συμβουλέψει να χάσει αρκετά κιλά. Και η γυναίκα του χάρηκε – ήταν φυσικό άλλωστε. Μόνο που… η λέξη, η κατάρα του γέρου, είχε καρφωθεί στο νου του σαν σκουλήκι που του καταβρόχθιζε τη σάρκα και το μυαλό. Και με την απόγνωση, ήρθε η βία.Σειρά: Τα βιβλία του Μπάκμαν

              • Briefwechsel Klenze-Ross 1834-1854 40.00

                Εξαιρετική Κατάσταση Αθήνα 2006 17*24 Νο 238

                Condition: Brand new


                The Archaeological Society at Athens Library Series, No. 238. In german. Cloth, 24 cm, XVI+260 pp., 69 plates. For a review see: http://www.ajaonline.org/sites/default/files/1121_Calder.pdf.
                • Errata Ανασκόπηση μιας Ζωής 18.00

                  Εrrata An Examined life George Steiner, Μετάφραση Σεραφείμ Βελέντζας,  Scripta Αθήνα 2005, σελ. 304(14*21) μαλακό εξώφυλλο Σειρά Πολιτισμική Θεωρία /Κριτική, Εξαντλημένο, Εξαιρετική Κατάσταση

                  Σ’ αυτό το σπινθηροβόλο και γλαφυρό βιβλίο ο Τζορτζ Στάινερ, σε τόνο απροσδόκητα προσωπικό, επιλέγει επεισόδια από τη ζωή του συνδέοντάς τα με τις βασικές ιδέες και τα θέματα που διαπερνούν τη σκέψη του και τα γραφτά του, χωρίς να τα απομονώνει ποτέ από το ταραγμένο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο μες στο οποίο εξελίχτηκαν. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

                  • EΣΣΔ : Προσδοκίες και Πραγματικότητα 15.90

                    Συγγραφέας: Νίκος Κοκοβλής, Αργυρώ Κοκοβλή  | Εκδόσεις: Μνήμες (Κουλτούρα) | Ημ.Έκδοσης: 1986 | Σελίδες: 64 (14*21)  Μαλακό Εξώφυλλο

                    Ο Νίκος και η Αργυρώ Κοκοβλή(ψευδώνυμο Μαραρίτη είναι από τους αντάρτες που έζησαν στην Κρήτη και παρέμειναν παράνομοι, μετά τον εμφύλιο, 14 ακόμη χρόνια. Μαζί με τους τέσσερις συντρόφους τους Γιάννη Λιονάκη, Σταμάτη Μαριόλη, Κώστα Λιονάκη και Παγώνα Κοκοβλή-Λιονάκη, επιχειρούν το 1962 μια δύσκολη αποστολή. Φεύγουν κρυφά με προορισμό τις σοσιαλιστικές χώρες, ύστερα από εντολή της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ. Είναι όλοι τους και οι έξι όχι μόνο παράνομοι μα και επικυρυγμένοι.

                    Σ ‘αυτό το βιβλίο τους παρουσιάζουν με μεγάλη παραστατικότητα το πραγματικά περιπετειώδες ταξίδι ους σε ξένους τόπους, τον τρόπο λειτουργίας των οργανώσεων του ΚΚΕ στο εξωτερικό, τη ζωή των πολιτικών προσφύγων και τους διωγμούς των αντιφρονούντων. Προβάλλουν γεγονότα από τη ζωή στη Σοβιετική Ενωσςη όπου έζησαν 14 ολόκληρα χρόνια.  Αφηγούνται με ειλικρίνεια τί περίμεναν να δουν σε αυτή τη χώρα και τί τελικά είδαν. Μιλάνε τη γλώσσα της αλήθειας χωρίς φόβο και χωρίς πάθος.

                    • Following Pausanias The Quest For Greek Antiquity 22.00
                      Following Pausanias
                      Βιβλίο – Υπότιτλος: The Quest for Greek Antiquity – Τίτλος πρωτοτύπου: Στα βήματα του Παυσανία: Η αναζήτηση της ελληνικής αρχαιότητας Γλώσσα Αγγλική Eξαιρετική Κατάσταση
                      Συγγραφέας: Συλλογικό έργο Επιμελητής: Πίκουλας, Ιωάννης Α. Επιμελητής: Τόλιας, Γιώργος Συγγραφέας: Τσέλεκας, Παναγιώτης Συγγραφέας: Στάικος, Κωνσταντίνος Σ. Συγγραφέας: Ασβεστά, Αλίκη Συγγραφέας: Κωστάκη, Λήδα Συγγραφέας: Αραπογιάννη, Ξένη Συγγραφέας: Θέμελης, Πέτρος Γ. Φωτογράφος: Ηλιάδης, Ηλίας
                      Έκδοση: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών – Αθήνα, 2007
                      ISBN: 978-960-6727-02-3 και 978-1-58456-209-2 (USA)
                       ΣΕΛ.: 253 – 29Χ22 – Σκληρό εξώφυλλο
                      Σειρά: Επιστήμης Κοινωνία: Ειδικές Μορφωτικές Εκδηλώσεις
                      Συνέκδοση: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη-Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών. Αμερικανικό ISBN (978-1-58456-209-2), εκδόσεις “OAK Knoll Press”. Το ελληνικό ISBN ανήκει στις εκδόσεις “Κότινος”. Χορηγός: Υπουργείο Πολιτισμού.
                      […] Pausanias was one among many travellers to the land of Greece but at the same time he was unique. His text is emblematic for its sophistication and has been used by many others who followed in his footsteps. The erudition and attention to detail of the “Periegesis” of Pausanias assisted like no other text the “discovery” of Greek antiquities. For this reason, the increasing appeal of Pausanias’ text to travellers is intimately connected with the rise of antiquarianism and the advent of archaeological exploration in the early modem period but also with the sense of historical perspective and the notion of the past as a distinct moment in the succession of events. For this very reason the “Periegesis” serves as the inspiration and basis for a large part of the travel literature acquired by the founder of the Gennadius Library, Joannes Gennadius. […] One of the best-known collections of the Library is the so-called Geography and Travel collection. It consists of books, engravings, manuscripts and maps written by travelers who toured Greece and the general area of the Eastern Mediterranean from the 15th to the 19th centuries. Already in the 4th century AD travelers came to the area for religious reasons, primarily to visit the biblical pilgrimage sites in Palestine. Pilgrims’ accounts focus on the description of the sites as well as of the places that they visited on their way to the Holy Land. In the late Middle Ages and the early Renaissance merchants and traders added their own body of literature with a different set of information of a more practical nature. In the early modern era, with the rise of humanism and antiquarianism, the scope of the travels was modified to serve in addition to personal, religious, economic and political objectives, also intellectual concerns that included more specific details on history and archaeology. In this period Greece becomes a land with a past, indeed a glorious past. This is the time when the text of Pausanias reveals itself as an important document for consultation and inspiration. […] Maria Georgopoulou Director, The Gennadius Library

                      • H Oμοφυλοφιλία στην Αρχαία Ελλάδα 20.00

                        Τίτλος Πρωτότυπου: Greek homosexuality (Ηarvard Univercity Press)Συγγραφέας: Kenneth Dover, Κέννεθ Ντόβερ Μεταφραστής: Παναγιώτης Χιωτέλλης Εκδόσεις: Χιωτέλλη(Κουλτούρα) Ημ.Έκδοσης: 1990 Σελίδες: 300 (17*24) Μαλακό Εξώφυλλο

                        Το βιβλίο αυτό έχει έναν απλό και περιορισμένο στόχο, να περιγράψει τα ομοφυλοφιλικά φαινόμενα στη συμπεριφορά και το συναίσθημα, που συναντώνται στην Ελληνική τέχνη και λογοτεχνία ανάμεσα στον όγδοο και δεύτερο αιώνα π.Χ., και να προσφέρει έτσι μια βάση για λεπτομερέστερη και περισσότερο ειδικευμένη διερεύνηση (την οποία αφήνω σε άλλους) των σεξουαλικών πτυχών της Ελληνικής τέχνης, κοινωνίας και ηθικής. (. . .)

                        Λίγα Λόγια Για Την Εκδοση
                        Προλογος
                        Δευτερος Πρόλογος
                        Συντομογραφίες
                        I. Προβληματα, Πηγες Και Μεθοδοι
                        Ii. Η Δίωξη Του Τιμάρχου
                        Iii. Ιδιαιτερες Οψεις Και Εξελιξεις
                        Iv. Μεταβολές
                        Καταλογος Αγγειων
                        Βιβλιογραφια
                        Ευρετηριο Αρχαίων Κειμενων Και Γραπτών Τεκμηρίων
                        Ευρετηριο Αρχαιων Λεξεων
                        Γενικο Ευρετήριο

                         

                        • H Εγγονή του Κάιζερ 15.00

                           

                          Συγγραφέας: Σοφία Μαλτέζου Εκδόσεις: Ερμείας (Κουλτούρα) Ημ.Έκδοσης:1978 Σελίδες: 356 (14*21) Μαλακό Εξώφυλλο

                          Τμήμα Προλόγου:Η ιστορική κατάταξη των γεγονότων σε συγκριτικά πλαίσια που η Σοφία Μαλτέζου-Ταλαγάνη, επιχειρεί τόσο με της δεύτερη μελέτη της «Η Εγγονή του Κάϊζερ» όσο και με την πρώτη – «Ποιος Πιστεύει τον Αντρέα» – αποτελεί στην πραγματικότητα το θεμελιακό σκαλοπάτι όπου η συγγραφέας κοντοστέκεται και περιμένει τον αναγνώστη. Βαθύτερη επιθυμία της είναι ν’ ανέβουν μαζί την υπόλοιπη σκάλα κουβεντιάζοντας. Το θέμα π.χ. που προτείνει αυτή τη φορά για συζήτηση στη διαδρομή είναι η Φρειδερίκη. Δε χωράει αμφιβολία πώς η κυρία αυτή αποτέλεσε την προσωποποίηση της κακοδαιμονίας του τόπου για πολλά χρόνια και σήμερα ακόμα παραμένει ένας από τους εφιάλτες του Έθνους. Σωστά. Αλλά καθώς θ’ ανεβαίνουμε τη σκάλα με τον αναγνώστη προς την τελική κρίση θα θυμηθούμε ότι η τ. βασίλισσα δεν ήταν παρά είκοσι χρονών όταν ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στην Ελλάδα. Αν λοιπόν η πολιτική, η στρατιωτική και η πνευματική ηγεσία της χώρας της είχαν βάλει ευθύς εξ αρχής τα δυό πόδια σ’ ένα συνταγματικό παπούτσι, το πιο πιθανό θα ήταν να είχε διοχετεύσει στην πυρηνική φυσική και την ινδική φιλοσοφία τις ζωηρές ανησυχίες της αντί να εξελιχθεί σε μάστιγα της εθνικής μας ζωής. Σύμφωνοι ως εδώ; Ελπίζουμε, ναι. Δε μπορούμε λοιπόν να κατηγορούμε μόνο τη Φρειδερίκη για όσες συμφορές σώρευσε στον τόπο η βασιλεία της. Άλλοι της έβαζαν το σφυρί στο χέρι να τα κάνει γυαλιά-καρφιά κι άλλοι κάλυπταν επιδέξια τις ζημιές της. (. . . )

                           

                          • H Μαριονέτα και ο Νάνος- Ο Διαστροφικός Πυρήνας του Χριστιανισμού 15.00

                            THE PUPPET AND THE DWARF – THE PERVERSE CORE OF CHRISTIANITY Zizek Slavoj ,Ζίζεκ Σλάβοϊ Μετάφραση  Κώστας Περεζους Αθήνα 2005, σελ. 260 (14*21) Μαλακό Εξώφυλλο, Εξαντλημένο, ΑΡΙΣΤΗ Κατάσταση

                            Τον έχουν αποκαλέσει «ακαδημαϊκό ροκ σταρ» και «κακό παιδί της θεωρίας» όμως η γραφή του Σλάβοϊ Ζίζεκ συνδυάζει εντυπωσιακή ευρυμάθεια με συχνές αναφορές στην μαζική κουλτούρα. Στο βιβλίο του “Η μαριονέτα και ο νάνος” επιχειρεί μια διεξοδική ανάγνωση του σημερινού θρησκευτικού αστερισμού από την οπτική γωνία της λακανικής ψυχανάλυσης. Έρχεται κριτικά αντιμέτωπος και με τις δύο κυρίαρχες εκδοχές της σημερινής πνευματικότητας – τον γνωστικισμό της Νέας Εποχής [New Age] και τον αποδομητικό λεβινάσιο Ιουδαϊσμό – και προσπαθεί να αποκαταστήσει τον «υλιστικό» πυρήνα του Χριστιανισμού. Ο τρόπος που προσεγγίζει τον Χριστιανισμό είναι απροκάλυπτα πολιτικός, διακρίνει δε στην παύλεια κοινότητα των πιστών την πρώτη εκδοχή μιας επαναστατικής συλλογικότητας. Εφόσον στις μέρες μας ακόμη και προασπιστές του Διαφωτισμού, όπως ο Γιούργκεν Χάμπερμας, αποδέχονται ότι χρειάζεται κάποιο θρησκευτικό όραμα προκειμένου να θεμελιώσουμε την ηθική και πολιτική μας στάση σε μια «μετεγκόσμια» εποχή, το βιβλίο αυτό – υιοθετώντας μια στάση που είναι καθαρά υλιστική, αλλά, ταυτόχρονα, υπόχρεη στον πυρήνα της χριστιανικής κληρονομιάς – είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί.

                            ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ
                            ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
                            ΟΤΑΝ Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΔΥΣΗ
                            ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
                            Η «ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ»
                            ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
                            Η ΛΟΞΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ
                            ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
                            ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ. . . ΚΑΙ ΠΙΣΩ
                            ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ
                            ΑΦΑΙΡΕΣΗ, ΙΟΥΔΑΪΚΗ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ
                            ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

                             

                            Κατηγορίες

                            Καλάθι

                            Καλάθι