Παλαιοβιβλιοπωλείο - Εκδόσεις
  • Προβολή

Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος

  • Απανθίσματα 5.50

     

    Συγγραφέας: Στέφανος Δημητριάδης Πρόλογος-Έρευνα: Λάμπρος Κωστακιώτης Εκδόσεις: Κουλτούρα Ημ.Έκδοσης: 1977 Σελίδες: 50 (17*24) Μαλακό Εξώφυλλο

    Το πρώτο ελληνικό βιβλίο επιστημονικής φαντασίας

    Ο σκιαθίτης Στέφανος Δημητριάδης μπορεί ανεπιφύλακτα να χαρακτηριστεί σαν ο Έλληνας Ιούλιος Βερν. Σε τούτο το φυλλάδιο που τύπωσε στα 1797 διηγείται μια φανταστική ιστορία πως τάχα κοιμήθηκε 672 ή 700 χρόνια και όταν ξύπνησε βρήκε ένα κόσμο εντελώς αλλοιώτικο. Είδε τροχονόμους,σπίτια χωρίς κεραμίδια και με επίπεδη στέγη (…) Περιγράφει την εξέλιξη των όντων, τη χρήση του ηλεκτρισμού,το μαγνητόφωνο κ.α (…)

    Αν και στον τίτλο αναφέρεται πως ο Δημητριάδης μετάφρασε τα Απανθίσματα δεν είναι δύσκολο να διαπιστωθεί πως ο ίδιος ήταν ο συγγραφέας του φυλλαδίου αυτού, με τις τολμηρότατες για τη σκοταδιστική εκείνη εποχή ιδέες του κι ακόμα  φαίνεται ολοκάθαρα η προσπάθεια που καταβάλλει σε μερικά σημεία ώστε να φανεί αρεστός στο θρησκευτικό πνεύμα του καιρού του. Προφασίζεται,τέλος,  πως κάνει μετάφραση από κάποιο ξένο έργο, ίσως για να αποτραπεί πιθανή καταδίωξή του ή γελοιοποίησή του. (Από τον πρόλογο)

    Κατηγορίες

    Καλάθι

    Καλάθι